Çok Kullanılan Intel x86 Assembly Derleyicileri

07:01

Sembolik makine dillerinin bir standartı olmadığı için her derleyicinin kendine has bir kural seti bulunmaktadır. Bu nedenle sembolik makine dili derleyicileri arasında önemli farklılıklar bulunabilmektedir. Örneğin tüm 8086 işlemci ailesi aynı komut yapısına sahip olsa da bu komutların yazılış biçimleri ve çeşitli direktiflerin sentaksları ve anlamları sembolik makine dili derleyicisinden derleyicisine farklılık gösterebilmektedir. Çok kullanılan derleyiciler aşağıda listelenmiştir.

Microsoft MASM (Macro Assembler)

Microsoft’un assembly derleyicisine MASM denilmektedir. Bu derleyici Visual Studio IDE’sinin bir parçası olarak Windows sistemlerine yüklenebilmektedir. Microsoft’un 32 bit assembly komut satırı derleyicisi “ml.exe”, 64 bit komut satırı derleyicisi ise “ml64.exe” isimli programlardır. MASM DOS zamanlarında çok kullanılan bir derleyiciydi. Fakat son zamanlarda popülaritesi oldukça düşmüştür. Ancak hala x86 sistemleri için ana derleyicilerden biri olarak kabul edilmektedir.


Netwide Assembler (NASM)

NASM özellikle son yıllarda çok popüler olmuştur. Bunun en büyük nedenlerinden biri NASM’nin "cross platform" olmasıdır. NASM’nin hem Windows, hem Linux, hem BSD hem de MAC OS X sistemleri için derleyicisi vardır. Bu da nasm'yi popüler hale getirmiştir.


Borland Turbo Assembler (TASM)

Borland DOS zamanlarında efsane firmasıydı. Firmanın C derleyicileri çok yaygın kullanılıyordu. TASM de Borland’ın assembly derleyicisi olarak MASM ile rekabet halindeydi. Ancak TASM artık programcılar tarafından tercih edilmemektedir. Zaten Borland TASM’yi artık başka bir ürün paketi içerisinde paralı olarak dağıtmaktadır. TASM sentaks bakımından neredeyse MASM’ye çok benzemektedir. Meraklıları veya underground işler için tercih edilebilir.


Flat Assembler (FASM)

FASM de yazım biçimi olarak daha çok NASM’ye benzemektedir. Bu derleyici de "cross platform" özelliğe sahiptir. Ancak NASM kadar yaygın kullanılmamaktadır.


GNU Assembler (GASM)

GASM, GNU projesi kapsamında geliştirilmiş olan sembolik makine dili derleyicisidir. Bu nedenle UNIX/Linux tabanlı sistemlerin ana assembly derleyicisi durumundadır. Ancak gerek sentaks yapısı bakımından gerekse özellik bakımından GASM pek çok kesim tarafından eleştirilmektedir.